Vad är ett vapenbrott?

Tillståndet att inneha ett skjutvapen eller annat vapen som jämställs med skjutvapen regleras av vapenlagen (1996:67). När någon innehar, överlåter eller lånar ut ett vapen utan tillstånd brukar det benämnas som vapenbrott. Vapenbrott är däremot inte bara när någon olovligen innehar exempelvis en pistol eller annat skjutvapen.

Även otillåtet innehav av exempelvis armborst, tårgas eller teasers och elpistoler räknas som ett brott mot vapenlagen. Innehav av ammunition eller förvaring av skjutvapen åt annan är också straffbart som vapenbrott.

Olika grader av vapenbrott

Vapenbrott är ett så kallat gradindelat brott. Det betyder att det finns olika grader av hur allvarligt ett vapenbrott kan anses vara. Graderna är ringa, normalgraden, grovt brott och synnerligen grovt brott.

Den som är misstänkt för vapenbrott, grovt vapenbrott eller synnerligen grovt vapenbrott bör genast konsultera en advokat. Med hänsyn till de påföljder som kan komma i fråga har den misstänkte rätt till en offentlig försvarare som utses av tingsrätten och finansieras av staten.

Samtliga advokater på Advokatfirman Guide har erfarenhet av och åtar sig uppdrag som offentlig försvarare vid misstanke om vapenbrott. Lämna namnet på den advokat du vill ha som försvarare till utredaren så att denne kan ombesörja att rätt advokat förordnas. Om du inte begär någon särskild advokat kommer tingsrätten utse en från en lista av advokater som har anmält intresse.

Låt inte slumpen avgöra vem som ska försvara dig. Kontakta gärna oss på advokatfirman Guide om du vill veta mer om vapenbrott eller din rätt till offentlig försvarare.

Ringa vapenbrott

Den mildaste graden av vapenbrott kallas för ringa vapenbrott och regleras i vapenlagens 9 kap. 1 §. Om vapenbrottet begås av oaktsamhet eller är ringa är straffet böter eller fängelse i högst sex månader. Det kan exempelvis röra sig om en jägare som glömt kvar ammunition i sin bil under en kortare stund eller att personen innehaft ett äldre prydnadsvapen som är tillståndspliktigt.

Vapenbrott av normalgraden

För vapenbrott av normalgraden döms till fängelse i högst tre år. Trots det är upp trill tre års fängelse på straffskalan för vapenbrott, finns det en möjlighet att slippa fängelse. För den som inte tidigare är dömd för liknande brott kan en villkorlig dom eller skyddstillsyn i kombination med samhällstjänst komma i fråga för brott som har ett straffvärde på den nedre delen av straffskalan.

Grovt vapenbrott

För grovt vapenbrott döms till fängelse i lägst fyra och högst sju år. Med hänsyn till det höga straffvärdet kan i princip ingen annan påföljd än fängelse komma i fråga. Tidigare kunde domstolen i ganska stor utsträckning ta hänsyn till den tilltalades unga ålder, men efter att reglerna kring den så kallade ungdomsrabatten skärptes år 2021 har denna möjlighet försvunnit för alla över 18 år.

Vid bedömningen av om brottet är grovt ska domstolen särskilt beakta om

 1. Vapnet har innehafts på allmän plats eller på annan plats där människor brukar samlas eller har samlats eller i ett fordon på en sådan plats, om
 2. Vapnet har varit av särskilt farlig beskaffenhet, exempelvis vissa militära vapen eller saknar lagligt användningsområde, om
 3. Innehavet, överlåtelsen eller utlåningen har avsett flera vapen, om
 4. Gärningen annars har varit av särskilt farlig art, exempelvis genom att vapnet har varit skarpladdat eller om det funnits särskilt stor risk för att vapnet skulle komma till brottslig användning, eller
 5. gärningen annars har varit av särskilt farlig art

De vanligaste förekommande skälen för att ett vapenbrott ska bedömas som grovt är att vapnet har varit skarpladdat, att det funnits risk för att vapnet ska komma till brottslig användning, samt att innehavet avsett flera skjutvapen.

Vid bedömningen av grovt och synnerligen grovt vapenbrott ska ett enhandsvapen, det vill säga en pistol, anses vara av särskilt farlig beskaffenhet, om det är kraftfullt eller har en särskilt farlig konstruktion eller utformning. En pistol räknas i regel som kraftfull om det är avsett för 9 mm ammunition eller andra patroner med samma eller högre anslagsenergi.

Om pistolen är laddat med ammunition som exempelvis hålspets- och blyspetskulor som expanderar vid träff samt helmantlade kulor som har en särskild genomträngningsförmåga anses det även vara av särskild farlig beskaffenhet.

Vad som menas med enhandsvapnets konstruktion och utformning är bland annat att vapnet är försett med exempelvis ljuddämpare eller lasersikte. Om vapnet är laddat med ammunition som har särskild skadepotential, eller om vapnet har försetts med exempelvis kikarsikte, kan vapnet anses som särskilt farligt även om det inte är speciellt kraftfullt.

Även vapnets storlek kan tas i beaktande när vapenbrott bedöms. Ett vapen som är väsentligt mycket mindre än typiska vapen av samma typ och som därmed är lätt att dölja kan sägas ha en utformning som gör det särskilt farligt. Det gäller även vapen som är utformade på ett sätt som gör att de inte ser ut som vapen. En pennpistol kan exempelvis bedömas som grovt vapenbrott eftersom pennpistolen är särskilt lätt att dölja.

Synnerligen grovt vapenbrott

För synnerligen grovt vapenbrott döms till fängelse i mellan sex och tio år. Vid bedömningen av om brottet är synnerligen grovt ska det särskilt beaktas om innehavet, överlåtelsen eller utlåningen har avsett ett stort antal vapen eller flera vapen av särskilt farlig beskaffenhet.

Efter att vapenlagen skärptes december år 2020 så räcker det nu att inneha flera vapen av särskild farlig beskaffenhet för att brottet ska rubriceras som synnerligen grovt. Detta innebär att det kan räcka med att endast inneha två vapen som är av särskild farlig art för att brottet ska bedömas som synnerligen grovt.

keyboard_arrow_up

Kontakta oss

Behöver du en advokat? Kolla ditt ärende kostnadsfritt med oss!
Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

Kontakta Joel Apitzsch


  Kontakta Göran Hjalmarsson

   Kontakta Olof Hildebrand


    Kontakta Peter Mutvei


     Kontakta Sogand Sasanpour

      


       

      Buscas un abogado que hable español en Estocolmo?

      Rellena el formulario que hay màs abajo y contactaremos contigo en tu idioma lo antes posible.Por supuesto,este es un contacto sin ningùn tipo de compromiso.Te daremos consejo juridico sin coste alguno.Estaremos encantados de poder ayudarte.

       Acepto la política de privacidad de la Advokatfirman Guide.

       A keni nevojë për një avokat ne gjuhen shqipe?

       Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do t’ju kontaktojmë së shpejti. Ne ju ofrojmë këshilla ligjore falas në fillim të procesit. Mos hezitoni – na dëgjoni tani.

       Ne do t’ju kontaktojmë se shpejti.

        Unë pranoj politikën e privatësisë

        Да ли вам је потребан контакт на српском/хрватском/босанском језику са  једним адвокатом у Штокхолму?

        Попуните доњи формулар и контактираћемо вас убрзо на вашем језику. Контакт са нама је необавезујући. Добићете само бесплатан и добар уводни правни савет. Не оклевајте-јавите нам се.

         Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim advokatom u Štokholmu?

         Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

          Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim odvjetnikom u Štokholmu?

          Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

           Behöver du juridisk rådgivning?

           Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

            Do you need legal councelling?

            Fill in the form below and we will contact you as soon as possible. You don’t obligate to anything by contacting us – you get a free and qualitative first councelling at no cost. Don’t hesitate – check with us.

             Stockholm’ da bir avukatla türkçe iletisim kurmak isterminisiniz?

             Asagidaki formu doldurunuz, türkçe olarak biz size en kisa zamanda ulasacagiz. Kendinizi mecbur hisetmeden, yasal danismanligimizdan ücretsiz olarak en iyi sekilde yararlanabilirsiniz. Lütfen bizimle iletisime geckmekten çekinmeyiniz.


              +