,

Vad gör ett offentligt biträde i asylärenden?

Personer som söker asyl får ofta ett offentligt biträde. Migrationsverket utser det offentliga biträdet men denna är helt frikopplad från migrationsverket och ska bara ta tillvara sin klients intressen.

Ett offentligt biträde ska träffa sin klient innan asylutredningen och gå igenom vad som kommer att hända och förklara vad asylutredningen kommer att fokusera på. Offentliga biträdet är sedan med på asylutredningen. Därefter träffas offentliga biträdet och klienten för genomgång av protokoll. Detta är till för att klienten ska kunna kontrollera att det som sagts antecknats rätt och för att få en extra möjlighet att berätta om sina skyddsskäl. Det offentliga biträdet skriver därefter ett yttrande till migrationsverket. I detta anges både de kompletteringar som önskas göra och varför klienten har rätt till skydd. När beslut i ärendet kommer blir den som söker kallad till migrationsverket för att få del av beslutet. Vill du överklaga ett beslut hjälper offentliga biträdet dig även med det. Många nyanlända har ofta behov av hjälp med andra myndighetskontakter men detta är inte något som ingår i ett uppdrag som offentligt biträde.

Sogand Sasanpour arbetar med byråns samtliga verksamhetsområden. Hon är advokat sedan 2015 och har sedan tidigare erfarenhet av arbete på domstol. Sogand talar persiska.

Kolla ditt ärende med Sogand Sasanpour – kostnadsfritt!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *