Umgängesstöd är en resurs som erbjuds för att underlätta och stödja barnets umgänge med den förälder som barnet inte bor hos. I vissa fall kan det finnas osäkerhet kring att lämna ett barn ensam med en förälder. Det kan handla om att barnet inte känner sin förälder tillräckligt för att det ska kännas bra att umgås helt själva eller att det finns oro kring förälderns förmåga att ensam ta hand om barnet. I en domstolsprocess kan då domstolen besluta om umgängesstöd under en bestämd period. Beslutet baseras på barnets behov av trygghet och stöd under umgänget, inte på umgängesförälderns behov eller den andre förälderns tveksamheter till umgänget.
Innan man påbörjar ett umgänge i umgängeslokal brukar barnet få komma dit med sin boendeförälder för att bekanta sig med omgivningen så att det ska kännas så bra som möjligt. Tanken med ett umgängesstöd är att på ett tryggt sätt och under en kortare period skapa förutsättningar för att umgänge därefter ska kunna ske utan något umgängesstöd. Umgängesstöd är därför en viktig resurs inom familjerätten som syftar till att säkerställa att barnet fortsätter att ha en trygg och meningsfull relation med båda föräldrarna, trots separation eller skilsmässa.
Vem kan få umgängesstöd?
Umgängesstöd kan beviljas på begäran av föräldrar efter beslut från domstolen när det finns behov av extra stöd och övervakning under umgängesmöten. Det kan vara särskilt användbart i situationer där det finns oro för barnets säkerhet eller där föräldrarna har svårt att samarbeta kring umgängesfrågor.
Hur går umgängesstöd till rent praktiskt?
- Planering och förberedelser:
- Kontakt och ansökan: Domstolen tar kontakt med socialnämnden i barnets kommun för att se vilket stöd de kan erbjuda.
- Bedömning och planering: Socialtjänsten bedömer vilket umgängesstöd de kan erbjuda utifrån sina egna resurser, barnets behov och föräldrarnas situation för att skapa ett individuellt anpassat umgängesschema. Om en förälder yrkar på umgänge i enlighet med socialtjänstens schema, kan domstol besluta att det ska bli sådant umgänge.
- Genomförande av umgänge:
- Organisation av möten: Umgängesstödet organiserar tid och plats för umgänget enligt det överenskomna schemat.
- Övervakning och stöd: Personalen kan närvara under umgängesmöten för att ge stöd och säkerställa att umgänget sker på ett säkert och tryggt sätt för barnet.
- Rapportering och uppföljning:
- Rapportering till domstolen: Umgängesstödet kan rapportera till domstolen om umgängestillfällena och eventuella problem som uppkommit. Umgängesstödet rapporterar även oftast om hur föräldern och barnen har agerat under umgängestillfällena.
- Uppföljning: Efter varje umgängesmöten följer oftast umgängesstödet upp med föräldrarna och barnet för att utvärdera umgänget och eventuella förbättringsområden.
- Tidsbegränsning av umgängesstödet:
- Beslutet om umgängesstöd är alltid tidsbegränsat och gäller vanligtvis upp till ett år, men det kan variera beroende på det enskilda fallet.
- Uppföljning görs regelbundet för att utvärdera umgängesarrangemanget och eventuellt förlänga stödet om behovet kvarstår.
Kolla ditt ärende med Advokatfirman Guide – kostnadsfritt!
08-24 48 50 | E-post