Vad räknas som stöld?
Stöld regleras i brottsbalkens 8 kapitel. Lite förenklat kan sägas att den som tar annans egendom utan lov med syftet att göra egendomen till sin egen kan dömas för stöld.
Några exempel på stölder är sådana som sker genom att gärningsmannen tar varor från en butik utan att betala eller när någon tar något från en annan persons ficka. Tidigare räknades när man tog egendom genom inbrott i bostad som stöld men efter 2021 bedöms det ofta som ett eget brott kallat inbrottsstöld. För inbrottsstöld kan man dömas till lägst ett års fängelse och högst sex år.
Det finns en mängd olika förfaranden som är att bedöma som stöld. Men det finns också en mängd förfaranden som inte klassificeras som stöld utan som i stället utgör andra typer av brott, exempelvis egenmäktigt förfarande eller bedrägeri. Om du är misstänkt för stöld är det viktigt att du kommer i kontakt med en försvarsadvokat så fort som möjligt så att du får möjlighet att överlägga om ärendet.
Våra medarbetare på Advokatfirman Guide har stor erfarenhet av att vara försvarare för personer som är misstänkta för stöld. Kontakta oss om du vill veta mer.
Olika grader av stöld
Stöld är ett gradindelat brott. Det innebär att det finns olika grader av hur allvarligt brottet anses vara och därför även olika straffskalor. Stöldbrott kan rubriceras som ringa stöld, stöld av normalgraden och grov stöld.
Ringa stöld
Om det stulna värdet understiger 1000 kronor bedöms brottet oftast som ringa, exempelvis vid snatteri från en butik. Detta gäller även vid en så kallad ”tjuvtankning” från bensinstation om värdet på den stulna bensinen motsvarar värdet av en full tank på en privatbil.
Ringa stöld leder oftast till dagsböter som påföljd, även om straffskalan även innehåller fängelse i högst sex månader.
Stöld av normalgraden
Det finns olika försvårande omständigheter som kan påverka bedömningen i skärpande riktning så att en stöld bedöms som ett brott av normalgraden. Utöver egendomens värde kan exempelvis stöld av en viss sorts egendom ha en sådan påverkan, såsom stöld av narkotikaklassade apoteksvaror eftersom de anses vara lätta att sälja vidare.
Det anses även vara en försvårande omständighet om gärningsmannen använt sig av ett särskilt hjälpmedel, exempelvis en preparerad ”stöldväska”. En person som begår snatteri från en butik med en preparerad väska kan därför dömas till stöld av normalgraden, trots att värdet på varorna understiger 1000 kronor.
För stöld av normalgraden döms till fängelse i högst två år. Ofta kan frivårdspåföljder som villkorlig dom eller skyddstillsyn komma i fråga.
Grov stöld
De allvarligaste gärningarna rubriceras som grov stöld. Vid bedömningen av om en stöld ska betecknas som grov ska bland annat beaktas om stölden har utförts i samband med ett inbrott i en privatbostad eller om gärningsmannen stulit egendom som någon burit på sig.
Det ska även beaktas om stölden företagits mot en gammal eller på anat vis utsatt person. Vidare kan egendomens värde medföra att brottet bedöms som grovt, en stöld till ett värde av 5 prisbasbelopp bedöms som huvudregel som grovt.
Fem prisbasbelopp motsvarar 246 500 kronor år 2022 och 262 500 kronor för år 2023.
För grov stöld är straffskalan fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid straffvärden under fängelse i ett år kan frivårdspåföljder komma i fråga även vid ansvar för grov stöld.
Kolla ditt ärende med Advokatfirman Guide – kostnadsfritt!
08-24 48 50 | E-post