Vad räknas som rån?
Det är vanligt att tro att man har blivit rånad om man exempelvis blivit ficktjuvad eller fått inbrott i sommarstugan. Även om den som blivit utsatt för inbrott eller ficktjuveri blivit av med egendom och därför utsatta för stöld, räknas inte brotten om rån.
För att en stöld ska räknas som rån krävs det nämligen att någon av följande kriterier ska vara uppfyllda.
- Den som stjäl ska ha utövat våld eller hot om våld
- Den som har stulit har påkommits på bar gärning och gör våldsamt motstånd eller hotar om sådant när den bestulna vill återfå sin egendom
Rån är alltså en stöld från en person med inslag av våld eller med hot om våld. Om våldet, hotet eller omständigheterna i övrigt är av mindre allvarlig art bedöms inte brottet längre som rån utan i stället som annat brott. En person som tagit matvaror i en butik dömdes exempelvis av Högsta domstolen för misshandel och snatteri i stället för rån.
Olika grader av rån
Rån är ett gradindelat brott. Det betyder att rånet antingen kan bedömas som rån av normalgraden eller som grovt rån. Rån av normalgraden regleras i brottsbalkens 8 kapitel 5 § och grovt rån regleras i brottsbalkens 8 kapitel 6 §. Även försök och förberedelse till både rån och grovt rån är straffbart.
När en domstol ska bedöma var någonstans inom straffskalan som ett visst brott hör hemma tas hänsyn bland annat till om det använts våld, vilket värde det som tillgripits har samt om gärningsmannen visat särskild hänsynslöshet och råhet, exempelvis genom att använda vapen eller rikta brottet mot någon som har svårt att försvara sig själv.
Innan ett straff döms ut ska domstolen också beakta andra omständigheter, exempelvis gärningsmannens ålder (personer under 21 år kommer billigare undan) samt andra omständigheter som kan vara förmildrande eller försvårande.
Rån av normalgraden
Lägsta straffet för rån av normalgraden är ett år och högsta straffet är sex år. Personrån ligger ofta inom den nedre delen av straffskalan för rån av normalgraden. Straffvärdet för de flesta personrån ligger uppskattningsvis mellan 12 och 18 månaders fängelse. Straffet kan dock bli betydligt hårdare om det exempelvis riktats mot någon som på grund av sin ålder anses vara särskilt utsatt och skyddslös, eller om allvarligt våld använts.
Att straffvärdet är på fängelsenivå innebär emellertid inte att det alltid döms ut fängelsestraff. Den som är över 21 år och döms för ett personrån kan, om det exempelvis finns en missbruksproblematik, i vissa fall dömas till en så kallad kontraktsvård. Den som är under 21 kan, om straffvärdet inte är alltför högt, dömas till exempelvis samhällstjänst inom ramen för en skyddstillsyn eller villkorlig dom. Personer under 18 år döms aldrig till fängelse, för dessa gäller speciella ungdomspåföljder som exempelvis ungdomsvård, ungdomstjänst eller sluten ungdomsvård.
Grovt rån
Grovt rån är som det låter, det vill säga ett rån där omständigheterna gör att rånet anses vara särskilt allvarligt.
Vid bedömningen om ett rån ska rubriceras som grovt ska särskilt beaktas:
- Om våldet varit livsfarligt,
- Om gärningsmannen har tillfogat svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom eller annars har visat synnerlig råhet eller på ett hänsynslöst sätt har utnyttjat den rånades skyddslösa eller utsatta ställning, eller
- Om gärningen har varit av särskilt farlig art.
Ett rån som begås med skarpladdat skjutvapen är typiskt sett att rubricera som grovt. Även rån som riktas mot exempelvis äldre eller barn rubriceras ofta som grova.
Lägsta straffet för grovt rån är fem års fängelse och högsta straff är tio års fängelse.
Misstänkt eller utsatt för rån?
Om du är misstänkt för rån eller grovt rån har du rätt till en offentlig försvarare. Våra medarbetare på Advokatfirman Guide har erfarenhet av och åtar sig uppdrag som offentlig försvarare vid misstanke om rån eller grovt rån.
Den som har utsatts för rån har också rätt till ett målsägandebiträde. Samtliga advokater på Advokatfirman Guide har erfarenhet av och åtar sig uppdrag som målsägandebiträde för den som utsatts för rån.
Kontakta oss på advokatfirman Guide om du vill veta mer. Vet du redan vilken advokat du vill ha som försvarare ska du lämna namnet till utredaren, så att denne kan ombesörja att din advokat förordnas.
Kolla ditt ärende med Advokatfirman Guide – kostnadsfritt!
08-24 48 50 | E-post