På den här sidan kommer vi gå igenom allt som har med penningtvättsbrott att göra. Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att höra av dig till oss helt kostnadsfritt.

Vad är ett penningtvättsbrott?

Personer som tjänar pengar genom brott kan ha svårt att omsätta dessa i vanliga ekonomin. Om en person utan inkomst har tjänat pengar på att exempelvis sälja narkotika behöver personen, för att inte riskera bli avslöjad, först tvätta pengarna innan de kan användas för att exempelvis köpa en lägenhet.

Penningtvätt handlar därför om att dölja ursprunget av pengar som kommer från brottslig verksamhet så att pengarna framstår som lagligt intjänade. Det handlar således om att tvätta så kallade ”svarta pengar” som kommer från brott så att pengarna framstår som ”vita”, det vill säga lagliga.

Penningtvättbrott regleras i Lag (2014:307) om straff för penningtvättsbrott där det framgår att:

Ett penningtvättsbrott begås genom att gärningsmannen

 • överlåter, förvärvar, omsätter, förvarar eller vidtar annan sådan åtgärd med egendomen eller
 • tillhandahåller, förvärvar eller upprättar en handling som kan ge en skenbar förklaring till innehavet av egendomen, deltar i transaktioner som utförs för skens skull, uppträder som bulvan eller vidtar annan sådan åtgärd

om åtgärden syftar till att dölja att pengar eller annan egendom härrör från brott eller brottslig verksamhet eller till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde.

 • otillbörligen främjar möjligheterna för någon att omsätta pengar eller annan egendom som härrör från brott eller brottslig verksamhet.

Lite förenklat innebär detta att den som på något sätt medverkar till att dölja att pengar eller annan egendom kommer från brottslig verksamhet, begår ett penningtvättsbrott.

Exempel på penningtvättsbrott

Om en person säljer narkotika och på så sätt får in stora summor pengar, kan personen välja att tvätta pengarna genom exempelvis en frisörsalong. Om narkotikaförsäljningen genererar 200 000 kronor i månaden och frisörsalongen 50 000 kronor i månaden, kan personen tvätta narkotikapengarna genom att redovisa att frisörsalongen genererar 250 000 kronor i månaden. På så sätt har personen dolt narkotikapengarnas ursprung och således tvättat svarta pengar.

Ett annat vanligt fall av penningtvättsbrott är när en person exempelvis tar emot pengar som kommer från brottslig verksamhet via Swish och sedan skickar vidare eller tar ut pengarna på en bankomat åt någon annan. Personen som tar emot pengarna har inte själv begått brottet som pengarna kommer från, men personen har hjälpt till att sopa igen spåren.

Annat exempel som kan utgöra penningtvättsbrott är att du tar del av pengar eller annan egendom som härrör från ett brott och omsätter dem på ett sätt som har till syfte att dölja att de härrörs från ett brott, t.ex. för över pengar härrörande från brottslig verksamhet till olika skatteparadis där de sedan används till exempelvis fastighetsköp och liknande.

Det finns en stor mängd olika gärningar som är att bedöma som penningtvättsbrott. Men det finns också en mängd förfaranden som vid en första anblick utgör ett penningtvättsbrott men som i en rättslig kontext inte ska rubriceras som det, alternativt att ett brott ska anses som ringa. Om du är misstänkt för penningtvättsbrott är det därför viktigt att du får möjlighet att överlägga med en försvarsadvokat i ett tidigt stadium av utredningen, redan innan första förhöret hålls.

Samtliga advokater på Advokatfirman Guide har erfarenhet av och åtar sig uppdrag som offentlig försvarare vid misstanke om penningtvättsbrott. Kontakta oss på advokatfirman Guide om du vill veta mer. Vet du redan vilken advokat du vill ha som försvarare ska du lämna namnet till utredaren, så att denne kan ombesörja att din advokat förordnas. Advokatfirman Guide kan lämna juridisk rådgivning på vilket språk som helst. Våra medarbetare talar bland annat turkiska, spanska, engelska, tyska, persiska, serbiska, kroatiska och bosniska.

Olika grader av penningtvättsbrott

Penningtvättsbrott är ett gradindelat brott. Det betyder att det finns olika grader av hur allvarligt gärningen kan bedömas vara av domstolen. Hur allvarlig gärningen är påverkar hur brottet rubriceras och vilket straff som domstolen kan döma ut. Graderna av penningtvättsbrott är ringa penningtvättsbrott, penningtvättsbrott av normalgraden och grovt penningtvättsbrott.

Ringa penningtvättsbrott

Ett ringa penningtvättsbrott kallas för penningtvättsförseelse. Ringa penningtvättsbrott är t.ex. gärningar som rör mindre belopp men även andra omständigheter än beloppets storlek beaktas, t.ex. om gärningsmannen inte haft uppsåt i relation till egendomens ursprung utan istället varit medvetet eller omedvetet oaktsam i förhållande till att egendomen härrörde från brott eller brottslig verksamhet.

För ringa penningtvättsbrott döms till böter eller fängelse högst sex månader.

Penningtvättsbrott av normalgraden

De flesta penningtvättbrotten är att bedöma som normalgradsbrott. För penningtvättsbrott av normalgraden döms till fängelse i högst två år. Ofta kan frivårdspåföljd som villkorlig dom komma i fråga.

Grovt penningtvättsbrott

De allvarligaste gärningarna rubriceras som grovt penningtvättsbrott. Vid bedömningen av om ett penningtvättsbrott är att beteckna som grovt görs en helhetsbedömning av gärningen. Det har betydelse om det avser ett mycket betydande belopp, om brottet ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning eller om brottet i annat fall varit av särskilt farlig art.

För grovt penningtvättsbrott är straffskalan fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Är du misstänkt för penningtvätt?

Samtliga advokater på Advokatfirman Guide har erfarenhet av och åtar sig uppdrag som offentlig försvarare vid misstanke om penningtvättsbrott. Kontakta oss på advokatfirman Guide om du vill veta mer. Vet du redan vilken advokat du vill ha som försvarare ska du lämna namnet till utredaren, så att denne kan ombesörja att din advokat förordnas.

Advokatfirman Guide kan lämna juridisk rådgivning på vilket språk som helst. Våra medarbetare talar bland annat turkiska, spanska, engelska, tyska, persiska, serbiska, kroatiska och bosniska.

keyboard_arrow_up

Kontakta oss

Behöver du en advokat? Kolla ditt ärende kostnadsfritt med oss!
Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

Kontakta Joel Apitzsch


  Kontakta Göran Hjalmarsson

   Kontakta Olof Hildebrand


    Kontakta Peter Mutvei


     Kontakta Sandra Danowsky


      Kontakta Sogand Sasanpour

       


        

       Buscas un abogado que hable español en Estocolmo?

       Rellena el formulario que hay màs abajo y contactaremos contigo en tu idioma lo antes posible.Por supuesto,este es un contacto sin ningùn tipo de compromiso.Te daremos consejo juridico sin coste alguno.Estaremos encantados de poder ayudarte.

        Acepto la política de privacidad de la Advokatfirman Guide.

        A keni nevojë për një avokat ne gjuhen shqipe?

        Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do t’ju kontaktojmë së shpejti. Ne ju ofrojmë këshilla ligjore falas në fillim të procesit. Mos hezitoni – na dëgjoni tani.

        Ne do t’ju kontaktojmë se shpejti.

         Unë pranoj politikën e privatësisë

         Да ли вам је потребан контакт на српском/хрватском/босанском језику са  једним адвокатом у Штокхолму?

         Попуните доњи формулар и контактираћемо вас убрзо на вашем језику. Контакт са нама је необавезујући. Добићете само бесплатан и добар уводни правни савет. Не оклевајте-јавите нам се.

          Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim advokatom u Štokholmu?

          Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

           Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim odvjetnikom u Štokholmu?

           Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

            Behöver du juridisk rådgivning?

            Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

             Do you need legal councelling?

             Fill in the form below and we will contact you as soon as possible. You don’t obligate to anything by contacting us – you get a free and qualitative first councelling at no cost. Don’t hesitate – check with us.

              Stockholm’ da bir avukatla türkçe iletisim kurmak isterminisiniz?

              Asagidaki formu doldurunuz, türkçe olarak biz size en kisa zamanda ulasacagiz. Kendinizi mecbur hisetmeden, yasal danismanligimizdan ücretsiz olarak en iyi sekilde yararlanabilirsiniz. Lütfen bizimle iletisime geckmekten çekinmeyiniz.


               +