Vad är ett narkotikabrott?

Narkotikabrott regleras i narkotikastrafflag (1968:64) och för att dömas för ett narkotikabrott krävs att en eller flera personer olovligen
(1) överlåter narkotika eller
(2) framställer narkotika som är avsedd för missbruk eller
(3) förvärvar narkotika i överlåtelsesyfte eller
(4) anskaffar, bearbetar, förpackar, transporterar, förvarar eller tar annan befattning med narkotika som inte är avsedd för eget bruk eller
(5) bjuder ut narkotika till försäljning, förvarar eller befordrar vederlag för narkotika, förmedlar kontakter mellan säljare och köpare eller företar någon annan sådan åtgärd, om förfarandet är ägnat att främja narkotikahandel eller
(6) innehar, brukar eller tar annan befattning med narkotika.

I stort sett allt handskandes med narkotika är således olagligt, så länge det är ”olovligen”. Med ”olovligen” menas att man inte har laglig rätt att hantera narkotika på något av de ovan angivna sätten. Laglig rätt att hantera narkotika kan till exempel vara att man har ett recept från en läkare på en medicin som innehåller ett narkotikaklassat preparat. Det är därför narkotikabrott att ha exempelvis Lyrica om man inte har fått det utskrivet på recept, eftersom pregabalin som Lyrica innehåller är narkotikaklassat.

Olika grader av narkotikabrott och olika straff

Narkotikabrott är gradindelat vilket betyder att det finns olika grader av hur allvarligt ett narkotikabrott kan anses vara och därför även olika straff. Det är därför viktigt att begära en försvarare om du är misstänkt för narkotikabrott och blivit kallad till förhör. Begär en advokat från Advokatfirman Guide eller kontakta oss så kan vi hjälpa dig.

Ringa narkotikabrott

Ringa narkotikabrott döms man för om det visar sig att man använt narkotikaklassat preparat i Sverige. Även om det är lagligt att använda narkotika i ett land där narkotikan är legaliserad, anses man begå ett narkotikabrott om man vid återvändandet till Sverige fortfarande har spår av narkotika i blodet.

Detta beror på att narkotika i blodet anses fortfarande påverka den som tagit narkotikan. Har man endast narkotika i sin urin och narkotikan är tagen i ett land där det är legaliserat, har man alltså inte begått ett narkotikabrott.

Man kan även dömas till ringa narkotikabrott om man innehar en liten mängd narkotikaklassat preparat som inte bedöms vara av en allvarlig art, som exempelvis cannabis. Därutöver finns det andra omständigheter som kan påverka bedömningen om brottet ska bedömas som ringa eller inte.

Om man döms för ringa narkotikabrott kan man dömas till allt från böter upp till fängelse i sex (6) månader.

Narkotikabrott av normalgraden

Om man till exempel innehar en större mängd narkotikaklassat preparat eller att preparatet bedöms vara av allvarlig art så kan man i bli dömd för narkotikabrott av normalgraden. Preparat som bedöms vara av allvarlig art är exempelvis heroin och andra tunga droger.

Om det visar sig att man innehar narkotika i syfte att sälja det vidare döms man normalt sett till narkotikabrott av normalgraden, även om mängden i sig hade bedömts som ringa narkotikabrott.

Om man döms för narkotikabrott av normalgraden kan straffet bli fängelse i upp till tre (3) år.
Vad för straff det blir beror på om man bland annat har blivit dömd tidigare för liknande brott, om man har ett behov av hjälp för sitt missbruk, om det varit fråga om en liten eller större mängd narkotika eller andra omständigheter.

Grovt narkotikabrott

För att dömas för grovt narkotikabrott behöver domstolen komma fram till att själva narkotikabrottet är en del av en verksamhet som bedrivits i större omfattning eller har en yrkesmässig karaktär. Grovt narkotikabrott kan även bli aktuellt om det handlar om en särskilt stor mängd narkotika eller om det varit fråga om en särskilt farlig eller hänsynslös art.

Om man döms för grovt narkotikabrott kan straffet bli fängelse från två (2) år upp till sju (7) år.

Synnerligen grovt narkotikabrott

För att det ska bli fråga om synnerligen grovt narkotikabrott ska det ha varit fråga om att narkotikabrottet är en del av en verksamhet i stor omfattning som bedrivits i organiserad form med ett syfte att t.ex. sälja narkotika, eller att det varit fråga om en synnerligen stor mängd narkotika. Likaså kan det bli fråga om synnerligen grovt narkotikabrott om brottet bedöms vara av en synnerligen farlig eller hänsynslös art.

Om man döms för synnerligen grovt narkotikabrott blir straffet fängelse från sex (6) år upp till tio (10) år.

Bedömning av narkotikabrott efter mängd och drog

Även om det finns fler omständigheter än bara mängd som domstolen behöver ta hänsyn till när straffet ska bestämmas, kan mängden ändå ge en fingervisning om hur långt straff man kan tänkas få. Anledningen till att exempelvis 1 gram kokain ger ungefär lika högt straff som 10 gram amfetamin eller 100 gram cannabis är för att drogerna bedöms som olika farliga och därför bedöms mängden olika beroende på vilken drog det handlar om.

På Drogpraxisgruppens tabell nedan kan du se hur mängd och preparat brukar bedömas i domstol. Narkotikamängder som har under 0,5 månader i straffvärde räknas i regel som ringa narkotikabrott.

Det är inte ovanligt att polisen delger den misstänkte ett allvarligare brott än vad gärningen till slut kommer att bedömas som. Det kan bero på att man misstänker ett överlåtelsesyfte, osäkerhet beträffande mängden eller ren okunskap. Polisen kan därför delge misstanke om grovt narkotikabrott när det egentligen bör bedömas som narkotikabrott av normalgraden.

Var går gränsen för ringa narkotikabrott vad gäller hasch?

Det är inte enbart mängden som avgör om ett narkotikabrott ska bedömas som ringa eller av normalgraden. Överlåtelser bedöms till exempel nästan alltid som normalgradsbrott, även vid mycket små mängder. Ett vanligt innehav, för eget bruk, av 20 gram hasch bör däremot alltid bedömas som ringa narkotikabrott. Det finns ingen exakt gräns, men i de flesta fall är innehav av under 50 gram cannabis att bedöma som ringa brott.

keyboard_arrow_up

Kontakta oss

Behöver du en advokat? Kolla ditt ärende kostnadsfritt med oss!
Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

Kontakta Joel Apitzsch


  Kontakta Göran Hjalmarsson

   Kontakta Olof Hildebrand


    Kontakta Peter Mutvei


     Kontakta Sandra Danowsky


      Kontakta Sogand Sasanpour

       


        

       Buscas un abogado que hable español en Estocolmo?

       Rellena el formulario que hay màs abajo y contactaremos contigo en tu idioma lo antes posible.Por supuesto,este es un contacto sin ningùn tipo de compromiso.Te daremos consejo juridico sin coste alguno.Estaremos encantados de poder ayudarte.

        Acepto la política de privacidad de la Advokatfirman Guide.

        A keni nevojë për një avokat ne gjuhen shqipe?

        Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do t’ju kontaktojmë së shpejti. Ne ju ofrojmë këshilla ligjore falas në fillim të procesit. Mos hezitoni – na dëgjoni tani.

        Ne do t’ju kontaktojmë se shpejti.

         Unë pranoj politikën e privatësisë

         Да ли вам је потребан контакт на српском/хрватском/босанском језику са  једним адвокатом у Штокхолму?

         Попуните доњи формулар и контактираћемо вас убрзо на вашем језику. Контакт са нама је необавезујући. Добићете само бесплатан и добар уводни правни савет. Не оклевајте-јавите нам се.

          Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim advokatom u Štokholmu?

          Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

           Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim odvjetnikom u Štokholmu?

           Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

            Behöver du juridisk rådgivning?

            Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

             Do you need legal councelling?

             Fill in the form below and we will contact you as soon as possible. You don’t obligate to anything by contacting us – you get a free and qualitative first councelling at no cost. Don’t hesitate – check with us.

              Stockholm’ da bir avukatla türkçe iletisim kurmak isterminisiniz?

              Asagidaki formu doldurunuz, türkçe olarak biz size en kisa zamanda ulasacagiz. Kendinizi mecbur hisetmeden, yasal danismanligimizdan ücretsiz olarak en iyi sekilde yararlanabilirsiniz. Lütfen bizimle iletisime geckmekten çekinmeyiniz.


               +