Att vara utsatt för ett brott kan vara en traumatisk upplevelse, och det är viktigt att veta vilka rättigheter du har och vilken hjälp som finns tillgänglig. Ett målsägandebiträde kan vara avgörande för att du ska få rätt stöd och rådgivning under rättsprocessen. I den här artikeln förklarar vi vad ett målsägandebiträde är, deras roll, när du har rätt till ett sådant och vilka rättigheter du som brottsoffer har.
Vad är ett målsägandebiträde?
Ett målsägandebiträde är ett juridiskt ombud som utses för att stödja och representera ett brottsoffer (målsägande) under rättsprocessen. Målsägandebiträdets uppgift är att tillvarata brottsoffrets intressen, ge juridisk rådgivning och stödja brottsoffret genom hela rättsprocessen. Våra målsägandebiträden har stor erfarenhet av brottmål och en djup förståelse för de juridiska och känslomässiga aspekterna av att vara ett brottsoffer.
Målsägandebiträdets roll och uppgift
Målsägandebiträdets uppgifter kan sammanfattas i följande punkter:
- Rådgivning och Information: Målsägandebiträdet informerar brottsoffret om deras rättigheter och den rättsliga processen. Detta inkluderar information om hur det första polisförhöret går till, vilka steg som följer, och vad som händer under en rättegång.
- Stöd under förundersökningen: Under polisens förundersökning kan målsägandebiträdet vara närvarande vid förhör för att ge stöd och säkerställa att brottsoffrets rättigheter respekteras. Målsägandebiträdet kan också hjälpa till att samla in bevis och begära utredningsåtgärder under förundersökningen.
- Representation i Rätten: Målsägandebiträdet representerar brottsoffret i domstolen. Vid huvudförhandlingen presenterar målsägandebiträdet den bevisning som åberopas, i den mån åklagaren inte redan presenterat den, samt håller förhör med målsäganden, den misstänkte och vittnen. Målsägandebiträdet hjälper också till med att kräva skadestånd från gärningsmannen till brottsoffret.
- Psykologiskt Stöd: Förutom juridisk rådgivning ger målsägandebiträdet ofta emotionellt och psykologiskt stöd. Genom att förklara processen och vara stöd för brottsoffret hjälper målsägandebiträdet till att hantera stress och oro.
Dina rättigheter som brottsoffer
Svensk lag ger dig som brottsoffer en rad rättigheter för att säkerställa att du får det stöd de behöver. Här är några av de viktigaste rättigheterna:
- Rätt till Målsägandebiträde: Du har rätt till ett målsägandebiträde om du har utsatts för sexualbrott men även vid andra brott som till exempel misshandel, rån, olaga hot, olaga frihetsberövanden eller andra brott som kan ge fängelse för den som har begått brottet. Är du under 18 år eller i behov av särskilt stöd kan ett målsägandebiträde också utses, även om brottet inte är särskilt allvarligt.Det är domstolen som beslutar om ett målsägandebiträde ska utses. Vill du ha ett målsägandebiträde bör du säga det redan i samband med att du anmäler brottet. Du kan också prata med polis eller åklagare under förundersökningens gång så hjälper de till med att ansöka om ett målsägandebiträde.
- Rätt till Information: Du som brottsoffer har rätt att få information om rättsprocessen och sina rättigheter. Detta inkluderar information om vad som händer under en utredning och hur rättegången kommer att gå till. Målsägandebiträdet är den som ska se till att du hålls informerad under hela rättsprocessen.
- Rätt till Ersättning: Du som brottsoffer har i vissa fall rätt att begära ersättning för de skador som du har lidit till följd av brottet. Detta kan inkludera ersättning för fysiska och psykiska skador, samt för ekonomiska förluster som uppstått till följd av brottet. Ditt målsägandebiträde kommer hjälpa dig att framföra dina krav under rättegången och se till att du får det skadestånd du är berättigad till.
Vanliga frågor om målsägandebiträde
Hur ansöker man om ett målsägandebiträde?
För att ansöka om ett målsägandebiträde kan du, polisen eller åklagaren lämna in en begäran till domstolen. Oftast räcker det med att du som brottsoffer berättar för polisen eller åklagaren att du vill ha ett målsägandebiträde så ser de till att kontakta domstolen. Du kan även kontakta oss på advokatfirman Guide om du önskar begära någon av oss som målsägandebiträde så hjälper vi dig.
När ansökan har kommit in så beslutar domstolen om du ska få ett målsägandebiträde baserat på brottets allvar och ditt behov av juridiskt stöd. Om domstolen beviljar ansökan utses ett målsägandebiträde. Har du inte angett någon särskild person som du önskar som målsägandebiträde kommer domstolen utse någon som domstolen anser är lämplig.
Vad kostar ett målsägandebiträde?
Kostnaden för ett målsägandebiträde täcks av staten om du har rätt till ett sådant enligt lag. Det innebär att du som brottsoffer inte behöver betala för ditt målsägandebiträde.
Vad händer om jag inte är nöjd med mitt målsägandebiträde?
Om du inte är nöjd med det målsägandebiträde som har utsetts åt dig har du rätt att byta. Kontakta domstolen förklara varför du vill byta så kan du få ett nytt målsägandebiträde. Har du redan ett målsägandebiträde och önskar byt till någon från Advokatfirman Guide så kan du kontakta oss och få hjälp med din ansökan om byte.
Kontaktinformation och rådgivning
Om du eller någon du känner har utsatts för ett brott och behöver hjälp av ett målsägandebiträde, tveka inte att kontakta oss. Med många års erfarenhet av att arbeta med brottsoffer har vi på Advokatfirman Guide utvecklat en djup förståelse för de unika utmaningar som våra klienter står inför. Vi är engagerade i att ge dig ett professionellt och empatiskt stöd genom hela rättsprocessen.
Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning för att hjälpa dig att förstå dina rättigheter och hur vi kan stötta dig genom rättsprocessen.
Kolla ditt ärende med Advokatfirman Guide – kostnadsfritt!
08-24 48 50 | E-post