Vad är krigsbrott och folkmord?

Krigsbrott är ett mycket brett begrepp och innefattar såväl folkmord som folkrättsbrott. I lagen (2014:406) om straff för vissa internationella brott finns bestämmelser som närmare reglerar vad som krävs för att dömas för krigsbrott och folkmord mm.

Folkmord

För att dömas för folkmord krävs för det första ett övergripande syfte nämligen att helt eller delvis förinta en viss folkgrupp. Vidare kan en person som dödar en medlem ur denna folkgrupp dömas för folkmord.

Det kan också röra sig om att en medlem ur en sådan folkgrupp tillfogas allvarlig smärta eller skada mm. Det finns även andra åtgärder som en person vidtar för att denne kan dömas för folkmord.

Straffet för den som döms för folkmord är fängelse på viss tid, lägst fyra och högst 18 år, eller på livstid.

Krigsförbrytelser

För krigsförbrytelser krävs för det första att gärningen på något sätt står i samband med en väpnad konflikt eller ockupation. En person som under exempelvis en väpnad konflikt dödar eller tillfogar en skyddad person allvarlig smärta, skada mm kan dömas för krigsförbrytelse.

Det finns ett antal andra situationer som kan leda fram till att en person döms för krigsförbrytelse, exempelvis utsätter en person för allvarligt sexuellt övergrepp genom våldtäkt, sexuellt slaveri eller annan till sitt allvar jämförbar gärning.

Straffet för den som döms för krigsförbrytelse är fängelse i högst sex år.

Kan svensk domstol döma för krigsbrott och folkmord som begåtts i utlandet?

Svaret på den frågan är: ja det är fullt möjligt. Det är till och med så att Sverige har förbundit sig att spåra upp, utreda och medverka till att förövare av krigsbrott och folkmord ställs till ansvar för sina påstådda gärningar, alldeles oberoende av vem som har begått brottet eller var det har begåtts (universalitetsprincipen).

I mer formell mening är det på det sättet att Sverige har skrivit under Genève-konventionerna och Romstadgan, som ligger till grund för ICC (Internationella Brottmålsdomstolen i Haag). Vidare har medlemsstaterna i EU kommit överens om att agera på olika sätt om de får reda på att en person kan ha begått krigsbrott eller folkmord och har någon anknytning till det aktuella landet.

Om en person är misstänkt för krigsbrott och har anknytning till Sverige finns det en särskild grupp inom polisen som utreder detta, den så kallade krigsbrottskommissionen. Det saknar då betydelse var det påstådda brottet har ägt rum.

Har du blivit utsatt eller misstänks du för krigsbrott eller folkmord?

Den som har blivit utsatt för krigsbrott eller folkmord kan ha rätt till ett målsägandebiträde. Detta gäller även den som är anhörig till ett brottsoffer. Den som är misstänkt för krigsbrott eller folkmord har också rätt till en offentlig försvarare.

Advokatfirman Guide finns unik kompetens med stor erfarenhet av rättegångar gällande krigsbrott och folkmord. Som enda svensk advokatbyrå har vi dessutom behörighet att uppträda som ombud såväl vid ICC (Internationella brottmålsdomstolen i Haag) som vid den s.k Kosovotribunalen (också i Haag). Vid dessa domstolar handläggs ärenden som bl a gäller krigsbrott och folkmord.

 

keyboard_arrow_up

Kontakta oss

Behöver du en advokat? Kolla ditt ärende kostnadsfritt med oss!
Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

Kontakta Joel Apitzsch


  Kontakta Göran Hjalmarsson

   Kontakta Olof Hildebrand


    Kontakta Peter Mutvei


     Kontakta Sandra Danowsky


      Kontakta Sogand Sasanpour

       


        

       Buscas un abogado que hable español en Estocolmo?

       Rellena el formulario que hay màs abajo y contactaremos contigo en tu idioma lo antes posible.Por supuesto,este es un contacto sin ningùn tipo de compromiso.Te daremos consejo juridico sin coste alguno.Estaremos encantados de poder ayudarte.

        Acepto la política de privacidad de la Advokatfirman Guide.

        A keni nevojë për një avokat ne gjuhen shqipe?

        Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do t’ju kontaktojmë së shpejti. Ne ju ofrojmë këshilla ligjore falas në fillim të procesit. Mos hezitoni – na dëgjoni tani.

        Ne do t’ju kontaktojmë se shpejti.

         Unë pranoj politikën e privatësisë

         Да ли вам је потребан контакт на српском/хрватском/босанском језику са  једним адвокатом у Штокхолму?

         Попуните доњи формулар и контактираћемо вас убрзо на вашем језику. Контакт са нама је необавезујући. Добићете само бесплатан и добар уводни правни савет. Не оклевајте-јавите нам се.

          Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim advokatom u Štokholmu?

          Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

           Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim odvjetnikom u Štokholmu?

           Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

            Behöver du juridisk rådgivning?

            Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

             Do you need legal councelling?

             Fill in the form below and we will contact you as soon as possible. You don’t obligate to anything by contacting us – you get a free and qualitative first councelling at no cost. Don’t hesitate – check with us.

              Stockholm’ da bir avukatla türkçe iletisim kurmak isterminisiniz?

              Asagidaki formu doldurunuz, türkçe olarak biz size en kisa zamanda ulasacagiz. Kendinizi mecbur hisetmeden, yasal danismanligimizdan ücretsiz olarak en iyi sekilde yararlanabilirsiniz. Lütfen bizimle iletisime geckmekten çekinmeyiniz.


               +