När det gäller barns rätt till umgänge är det vanligast att tänka på relationen mellan barnet och dess föräldrar. Men det finns även situationer där andra personer än föräldrarna har rätt till umgänge med barnet. Den svenska familjerätten erkänner betydelsen av nära relationer utanför den omedelbara kärnfamiljen och möjliggör umgänge även för andra viktiga personer i barnets liv. Enligt lag ska den eller de som har vårdnaden om ett barn ansvara för att barnets behov av umgänge med någon annan som står det särskilt nära så långt möjligt tillgodoses. Om detta inte följs är det socialnämnden som ska vända sig till domstolen för att få ett umgängesbeslut. Du som inte är förälder kan alltså inte göra det själv.
Barnets rätt till umgänge
Enligt Föräldrabalken (FB) har ett barn rätt till umgänge med den förälder som barnet inte bor tillsammans med. Lagen är dock flexibel och erkänner att det kan finnas andra personer som barnet har en nära och betydelsefull relation till. Dessa personer kan exempelvis vara mor- och farföräldrar, tidigare styvföräldrar, vuxna syskon eller andra närstående.
Umgänge för mor- och farföräldrar
Mor- och farföräldrar kan i vissa fall beviljas rätt till umgänge med sitt barnbarn. Detta kan vara särskilt aktuellt om de haft en nära och regelbunden kontakt med barnet, och om denna kontakt anses vara till barnets bästa.
Andra närstående personer
Andra personer som har haft en betydande roll i barnets liv, som exempelvis tidigare styvföräldrar eller nära familjevänner, kan också ges umgängesrätt. Det centrala är att umgänget bedöms vara till barnets bästa och att relationen är viktig för barnets välmående och utveckling.
Bedömning av barnets bästa
Vid bedömning av om andra än föräldrarna ska få umgängesrätt, görs alltid en grundlig prövning med barnets bästa som utgångspunkt. Faktorer som beaktas inkluderar:
- Relationens karaktär och varaktighet: Hur nära och regelbunden har relationen varit? Har personen haft en viktig roll i barnets liv under en längre tid?
- Barnets åsikter och önskemål: Beroende på barnets ålder och mognad, tas även barnets egna åsikter och önskemål i beaktande.
- Föräldrarnas inställning: Även föräldrarnas inställning till umgänget vägs in, men det är alltid barnets bästa som är avgörande.
Kolla ditt ärende med Advokatfirman Guide – kostnadsfritt!
08-24 48 50 | E-post