Om du är misstänkt för brott och har kallats till polisförhör, så har du alltid rätt att biträdas av en försvarsadvokat, antingen en offentlig försvarare eller en privat försvarare. Den offentliga försvararen betalas oftast av staten medan en privat försvarare oftast betalas av den misstänkte själv.
Innan första förhöret
Ofta har du rätt till en offentlig försvarare om du är misstänkt för brott. Det är dock domstolen som beslutar om du ska få en offentlig försvarare eller inte. Du bör därför be utredaren som kallar dig till förhöret att hjälpa dig så att en begäran om offentlig försvarare skickas till tingsrätten innan du har haft det första förhöret.
Du ska redan när du ber om hjälp namnge den advokat du vill ska utses för uppdraget. Vet du inte vilken advokat du ska begära går det bra att säga att du önskar en advokat som jobbar på en viss byrå. Samtliga advokater på Advokatfirman Guide åtar sig uppdrag som offentlig försvarare. Du kan därför begära en specifik medarbetare eller bara säga att du önskar någon advokat från Advokatfirman GUIDE.
Under första förhöret
Vid början av förhöret har du rätt att veta vad för brott som du är misstänkt för. Misstanken ska specificeras så mycket som är möjligt. Det betyder att du ska få veta vad de misstänker att du har gjort, samt vart och när det ska ha skett. Man brukar tala om att misstanken ska specificeras så mycket som är möjligt, vilket innebär att gärningen ska preciseras i fråga om tid, plats och andra omständigheter som ligger till grund för gärningspåståendet.
En tillräckligt specificerad misstanke är helt grundläggande för att ditt försvar ska skötas på bästa möjliga sätt. Väljer du en advokat från Advokatfirman Guide kommer denne att bevaka dina rättigheter i bland annat detta avseende och avkräva förhörsledaren en så specifik gärningsbeskrivning som möjligt.
Under själva förhöret har du har rätt att inte yttra dig över misstanken och att inte svara på frågor. Du får därför svara ”ingen kommentar” eller sitta helt tyst under hela förhöret. Om du väljer att svara på frågor så har du ingen skyldighet att hålla dig till sanningen. Även om det inte är att rekommendera får du alltså ljuga under förhöret som misstänkt eftersom det inte är olagligt. Som misstänkt för ett brott behöver du nämligen inte samarbeta alls i utredningen.
Förhörsledaren antecknar allt som du säger och ljudet från förhöret spelas även in.
Om du inte kan svenska så har också du rätt till att få hjälp av tolk.
Du är skyldig att underkasta dig förhöret, vilket betyder att du måste närvara så länge förhöret håller på. Om du inte anhålls är du däremot inte skyldig att stanna kvar längre än sex timmar. Är det av synnerlig vikt att du är tillgänglig för fortsatt förhör är du dock skyldig att stanna i ytterligare sex timmar.
Är du under 15 år är du inte skyldig att stanna kvar för förhör längre än tre timmar, förutom om det är av synnerlig vikt för utredningen. I sådant fall är du skyldig att stanna kvar i ytterligare tre timmar, det vill säga sex timmar totalt.
Du kan tas i förvar under den tid som du är skyldig att stanna kvar, det betyder att de får låsa in dig. Det måste dock vara nödvändigt med hänsyn till ändamålet med ingripandet, ordning och säkerhet.
Efter förhöret
Efter förhöret kommer förhörsledaren be dig godkänna förhöret. Förhörsledaren kommer då att läsa upp vad denne antecknat och be dig att godkänna anteckningarna.
Efter ett långt förhör är den som förhörts ofta trött och det kan vara svårt att hinna uppfatta felaktigheter eller väsentliga nyansskillnader i det som läses upp. Ofta kan det därför vara en god idé att be om att vänta med ett eventuellt godkännande till dess att förhöret skrivits ut så att du själv kan läsa igenom det. Det kan i de flesta fall ske i samband med nästa förhör eller vid slutdelgivningen av förundersökningen. Även om förhörsledaren oftast vill att förhöret godkänns på plats, är du är aldrig skyldig att godkänna ett förhör, oavsett om det läses upp för dig eller om du själv får läsa igenom det i efterhand.
Kolla ditt ärende med Advokatfirman Guide – kostnadsfritt!
08-24 48 50 | E-post