Jag vill skriva ett testamente – vad bör jag tänka på?

Det finns några formella krav på testamentet för att det ska vara giltigt. Testamentet ska vara skriftligt och egenhändigt undertecknat av dig som upprättar testamentet, det vill säga du som testator. Testamentshandlingen ska vara bevittnad av två vittnen. De två vittnena ska vara samtidigt närvarande. Vittnena ska känna till att de bevittnar ett testamente men de behöver inte veta vad som står i handlingen. Om vittnena inte ser att testator skrivit under handlingen räcker det att testator talar om vittnena att det är han/hon som har skrivit sitt namn.

 

Tänk på att testamentsvittnena måste vara fyllda 15 år. Nära släktingar som föräldrar, barn, barns makar, testators make och syskon kan inte vara testamentsvittnen.  Någon som nämns i testamentet kan inte heller vara ett vittne.

Du som testator måste vara fyllda 18 år. En som har fyllt 16 år kan testamentera den arbetsinkomst som denne haft. Även den som är eller har varit gift och är under 18 år får upprätta ett testamente.

Ett allmänt krav på testatorn är att denne förstår innebörden i det den gör. Det får annars betydelse får testamentets giltighet.

enTeTddU SOd

Sogand Sasanpour arbetar med byråns samtliga verksamhetsområden. Hon är advokat sedan 2015 och har sedan tidigare erfarenhet av arbete på domstol. Sogand talar persiska.

Kolla ditt ärende med Sogand Sasanpour – kostnadsfritt!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *