Häktningsförhandlingen hålls i domstolen och leds av en domare, som ensam fattar beslut i häktningsfrågan. Vid förhandlingen redogör åklagaren för de omständigheter som ligger till grund för misstanken, samt varför övriga förutsättningar för häktning är för handen. Åklagaren måste redogöra för varför de särskilda häktningsskälen gör sig gällande. Påstår åklagaren exempelvis att den misstänkte kan befaras fortsätta sin brottsliga verksamhet måste denna fara konkretiseras, så att den misstänkte får möjlighet att försvara sig mot åklagarens påståenden. Den misstänktes försvarare redogör för inställningen till det som åklagaren påstår. Den misstänkte har också möjlighet, men inte skyldighet, att själv uttala sig om brottsmisstanken eller de särskilda häktningsskälen.
Om det med hänsyn till utredningen är nödvändigt hålls större delen av häktningsförhandlingen bakom stängda dörrar, vilket innebär att allmänheten inte får bevista förhandlingen samt att det som sägs vid förhandlingen inte får spridas vidare. När åklagaren påstår att det finns en kollusionsfara hålls förhnadlingen i princip alltid bakom stängda dörrar.
Efter att parterna har fått slutföra sin talan ska domstolen meddela beslut, vilket sker efter en kortare enskild överläggning. Domaren beslutar antingen att den misstänkte ska häktas eller omedelbart försättas på fri fot.
Vid häktningsförhandlingen ska åklagaren också redogöra för vad som återstår i utredningen samt inom vilken tid åtal kan väckas. Det finns ingen bortre tidsgräns för hur länge en person kan vara häktad i Sverige. Den längsta häktningen i Sverige någonsin överstiger fyra år. Domstolen ska dock ompröva häktningsbeslutet med jämna mellanrum. Ofta får den häktade kvarbli i häktet tills utredningen är klar och en huvudförhandling kan hållas. Om den misstänkte kan befaras fortsätta sin brottsliga verksamhet, eller om brottsligheten betingar ett högt straffvärde, kan häktningsbeslutet stå fast även efter rättegången i tingsrätten och till dess att en dom vunnit laga kraft.
Om du har frågor om häktningsförhandlingen, kontakta oss på Advokatfirman Guide för mer information.
Kolla ditt ärende med Advokatfirman Guide – kostnadsfritt!
08-24 48 50 | E-post