En förundersökning är det som i vardagligt tal även kallas polisutredning. Reglerna om förundersökningen finns i Rättegångsbalken (RB). En förundersökning kan inledas när det kan antas att ett brott har begåtts. Kan antas är den lägsta misstankegraden. Det behöver inte finnas någon misstänkt för att en förundersökning ska få inledas. Förundersökningen leds av en åklagare eller, vid mindre allvarlig brottslighet, av en för ändamålet särskilt utbildad polis.
En förundersökning kan avslutas på flera olika sätt. Om åklagaren anser att man kan förvänta sig en fällande dom så väcks i de flesta fall åtal. Vid mindre allvarlig brottslighet kan åklagaren i stället för åtal meddela ett strafföreläggande, vilket innebär att den misstänkte får betala böter och hamnar i belastningsregistret. Strafföreläggande kommer i princip endast i fråga om den misstänkte erkänner brottet och godkänner strafföreläggandet. Ibland kan åklagaren även meddela en åtalsunderlåtelse, det innebär att den misstänkte hamnar i belastningsregistret men slipper påföljd. En åtalsunderlåtelse är främst aktuellt om den misstänkte ändå kommer att dömas för annan allvarligare brottslighet.
Slutligen kan förundersökningen också läggas ned. Det sker främst när bevisningen inte anses räcka för en fällande dom. Den misstänkte frias då från misstankarna.
Den som är misstänkt för brott har oftast rätt till en offentlig försvarare. Det är domstolen som utser försvarsadvokaten, men om den misstänkte har begärt en namngiven advokat så brukar denne utses. Försvararens uppgift är att tillvarata dina intressen under förundersökningen och vid en följande rättegång. Din offentlige försvarare biträder dig vid polisförhör, kan vidta egna utredningsåtgärder samt förbereder dig inför rättegången.
Även den som utsatts för brott, målsäganden, har ofta rätt till en offentligt finansierad advokat, ett målsägandebiträde. Målsägandebiträdet utses också av tingsrätten, och även här går det bra att namnge den man vill företrädas av. Målsägandebiträdet är ett rättsligt stöd för målsäganden under förundersökningen och rättegången. Biträdet närvarar vid förhör och hjälper till med ditt skadeståndsanspråk.
När domstolen ska utse offentlig försvarare eller målsägandebiträde så utgår den vanligtvis efter en lista som alla advokater kan skriva upp sig på. Det innebär att den som inte aktivt väljer advokat kan bli tilldelad en som inte är specialiserad på brottmål.
Advokatfirman Guide är sedan länge specialiserad på brottmål och våra advokater har erfarenhet av några av de största rättegångarna i Sverige någonsin, både som offentlig försvarare och som målsägandebiträde.
Väljer du en advokat från Advokatfirman Guide så kommer du att få bästa möjliga biträde under förundersökningen och den efterföljande rättegången.
Tveka inte att kontakta oss genast om du är misstänkt eller har blivit utsatt för brott.
Kolla ditt ärende med Advokatfirman Guide – kostnadsfritt!
08-24 48 50 | E-post