Vid dödsfall måste den avlidnes tillgångar och skulder hanteras genom en process som kallas förvaltning av dödsbo. I vissa fall kan det vara svårt för arvingarna att enas om hur detta ska göras. Då kan tingsrätten utse en boutredningsman som får i uppdrag att förvalta och reda ut dödsboet. Du kan läsa mer på Sveriges domstolars hemsida om hur du ansöker om en boutredningsman.
Vad är en boutredningsman?
En boutredningsman är en person, ofta en advokat eller jurist, som utses av tingsrätten för att hantera dödsboet när det finns oklarheter eller konflikter kring dess förvaltning. Boutredningsmannen ansvarar för att se till att tillgångarna samlas in, skulder betalas och att bouppteckningen upprättas. Om dödsboet är komplext eller om arvingarna inte kan komma överens, kan boutredningsmannen även bistå i att genomföra arvsskiftet. Du kan läsa mer om bouppteckning här och mer om arvsskifte här.
När behövs en boutredningsman?
Det kan finnas flera situationer där en boutredningsman behövs, till exempel:
- Oenighet mellan arvingar: Om arvingarna inte kan komma överens om hur tillgångarna ska fördelas.
- Komplexa dödsbon: När dödsboet innefattar många tillgångar eller skulder som är svåra att förvalta.
- Osäkerhet kring tillgångarna: Om det är oklart vilka tillgångar den avlidne hade eller om det finns tvist om tillgångarnas värde.
I dessa fall kan en eller flera av dödsbodelägarna ansöka hos tingsrätten om att en boutredningsman ska utses. Det är också möjligt för dödsbodelägarna att gemensamt komma överens om att utse en boutredningsman utan att gå till tingsrätten.
Boutredningsmannens roll
Boutredningsmannens huvudsakliga ansvar är att förvalta dödsboet på ett sätt som följer lagen och i enlighet med de avtal och önskemål som arvingarna eventuellt har. Några av de viktigaste uppgifterna inkluderar:
- Samla in och värdera dödsboets tillgångar
- Betala av dödsboets skulder
- Samarbeta med Skatteverket för att slutföra bouppteckningen
- Sköta den praktiska förvaltningen av tillgångarna tills arvsskiftet kan genomföras
Boutredningsmannen har rätt att fatta vissa beslut som påverkar dödsboet utan att först behöva inhämta samtliga dödsbodelägares godkännande. Detta kan vara nödvändigt om det finns arvingar som motsätter sig vissa åtgärder men som inte är juridiskt grundade.
Tvångsskifte och skiftesman
Om boutredningsmannen efter att ha utrett dödsboet inte lyckas få till ett samförstånd bland arvingarna kring arvsskiftet, kan boutredningsmannen också agera som skiftesman. I detta fall kan boutredningsmannen genomföra ett tvångsskifte, där tillgångarna fördelas utan arvingarnas samtycke. Det sker när tingsrätten anser att tvisten inte kan lösas genom samarbete.
Kostnader för boutredningsman
Att ansöka om en boutredningsman hos tingsrätten innebär en avgift på 900 kronor. Boutredningsmannen har rätt att ta ut skälig ersättning för sitt arbete, vilket betalas av dödsboet. Om dödsboet inte har tillräckliga tillgångar kan den som ansökte om boutredningsman bli skyldig att täcka kostnaderna.
Fördelar med att anlita en boutredningsman
Att anlita en boutredningsman kan vara en fördel i komplexa eller konfliktfyllda dödsbon eftersom:
- Det ger en oberoende person som kan hantera ekonomiska och juridiska frågor på ett professionellt sätt.
- Det minskar risken för långdragna tvister och rättsprocesser mellan arvingar.
- Boutredningsmannen ser till att alla juridiska krav uppfylls, vilket minskar risken för felaktigheter i dödsboförvaltningen.
När är det lämpligt att söka juridisk rådgivning?
Boutredningsmän kan vara en stor hjälp i komplexa dödsbon, men om det finns tvister kring tillgångarna eller om dödsboet är särskilt komplicerat kan det vara klokt att söka juridisk rådgivning. En advokat kan hjälpa till att skydda dina rättigheter som dödsbodelägare och säkerställa att förvaltningen av dödsboet sker på ett rättvist och lagenligt sätt. Kontakta oss på Advokatfirman Guide om du vill ha hjälp av en boutredningsman eller behöver juridisk rådgivning gällande dödsboet.
Sammanfattning
En boutredningsman spelar en central roll i dödsboförvaltning när det finns konflikter eller oklarheter kring hur dödsboet ska hanteras. Genom att ta ansvar för tillgångarnas förvaltning och eventuellt arvsskifte, kan boutredningsmannen underlätta processen och säkerställa att arvet fördelas på ett rättvist sätt. Om du befinner dig i en situation där ett dödsbo är svårhanterligt eller om det uppstått oenigheter, kan det vara fördelaktigt att ansöka om en boutredningsman för att underlätta processen.
Kolla ditt ärende med Advokatfirman Guide – kostnadsfritt!
08-24 48 50 | E-post