Vad är bokföringsbrott?

Ett bokföringsbrott begås genom att gärningsmannen uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen genom att

(1) underlåta att bokföra affärshändelser eller

(2) underlåta att bevara räkenskapsinformation eller

(3) lämna oriktiga uppgifter i bokföringen eller

(4) på annat sätt gör något

så att rörelsens förlopp, ekonomiska resultat eller ställning till följd härav inte kan i huvudsak bedömas med ledning av bokföringen.

Förenklat innebär regeln att den som är bokföringsskyldig, men inte följer de särskilda bestämmelserna i bokföringslagen om på vilket sätt man som näringsidkare ska bokföra, begår ett brott.

Några exempel på bokföringsbrott är att inte inlämna årsredovisningen i tid till Bolagsverket, att inte spara underlag i bokföringen (såsom fakturor m.m.) för transaktioner eller genom att upprätta förfalskade handlingar för transaktioner.

Det finns en stor mängd olika gärningar som är att bedöma som bokföringsbrott. Men det finns också en mängd förfaranden som vid en första anblick utgör ett bokföringsbrott men som i en rättslig kontext inte ska rubriceras som det alternativt att ett brott ska anses som ringa. Om du är misstänkt för bokföringsbrott är det därför viktigt att du får möjlighet att överlägga med en försvarsadvokat i ett tidigt stadium av utredningen, redan innan första förhöret hålls.

Samtliga advokater på Advokatfirman Guide har erfarenhet av och åtar sig uppdrag som offentlig försvarare vid misstanke om bokföringsbrott. Kontakta oss på advokatfirman Guide om du vill veta mer. Vet du redan vilken advokat du vill ha som försvarare ska du lämna namnet till utredaren, så att denne kan ombesörja att din advokat förordnas. Advokatfirman Guide kan lämna juridisk rådgivning på vilket språk som helst. Våra medarbetare talar bland annat turkiska, spanska, engelska, tyska, persiska, serbiska, kroatiska och bosniska.

Vad är skillnaden mellan olika grader av bokföringsbrott?

Bokföringsbrott är ett gradindelat brott. Om man lämnar in årsredovisningen mindre än fem månader för sent kan det vara att anses som ett ringa bokföringsbrott, däremot finns det väldigt lite utrymme att bedöma ett bokföringsbrott som ringa om det inte har upprättats någon bokföring överhuvudtaget. Ringa bokföringsbrott leder oftast till dagsböter som påföljd, även om straffskalan även innehåller fängelse i högst sex månader.

De flesta bokföringsbrotten är att bedöma som normalgradsbrott. För bokföringsbrott av normalgraden döms till fängelse i högst två år. Ofta kan frivårdspåföljd som villkorlig dom komma i fråga.

De allvarligaste gärningarna rubriceras som grovt bokföringsbrott. Vid bedömningen av om ett bokföringsbrott är att beteckna som grovt ska bland annat särskilt beaktas om det har avsett ett mycket betydande belopp, om gärningsmannen har använt en falsk handling, om gärningen har ingått som ett led i en brottslig verksamhet som utövats systematiskt och om det annars har varit av särskilt farlig art.

Det sistnämnda kan vara fallet t.ex. om rörelsen haft stor omsättning, om det avser så kallade ”luftfakturor” eller om det förekommit andra osanna uppgifter, under förutsättningar att det har haft stor betydelse i det enskilda fallet.

För grovt bokföringsbrott är straffskalan fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

 

Utöver att åklagaren åtalar företrädare för en näringsidkare för brott kan åklagaren även yrka att näringsidkaren ska betala en företagsbot för brott som begåtts i näringsverksamhet. Det är den enskilda näringsidkaren som ska betala företagsboten.

keyboard_arrow_up

Kontakta oss

Behöver du en advokat? Kolla ditt ärende kostnadsfritt med oss!
Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

Kontakta Joel Apitzsch


  Kontakta Göran Hjalmarsson

   Kontakta Olof Hildebrand


    Kontakta Peter Mutvei


     Kontakta Sandra Danowsky


      Kontakta Sogand Sasanpour

       


        

       Buscas un abogado que hable español en Estocolmo?

       Rellena el formulario que hay màs abajo y contactaremos contigo en tu idioma lo antes posible.Por supuesto,este es un contacto sin ningùn tipo de compromiso.Te daremos consejo juridico sin coste alguno.Estaremos encantados de poder ayudarte.

        Acepto la política de privacidad de la Advokatfirman Guide.

        A keni nevojë për një avokat ne gjuhen shqipe?

        Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do t’ju kontaktojmë së shpejti. Ne ju ofrojmë këshilla ligjore falas në fillim të procesit. Mos hezitoni – na dëgjoni tani.

        Ne do t’ju kontaktojmë se shpejti.

         Unë pranoj politikën e privatësisë

         Да ли вам је потребан контакт на српском/хрватском/босанском језику са  једним адвокатом у Штокхолму?

         Попуните доњи формулар и контактираћемо вас убрзо на вашем језику. Контакт са нама је необавезујући. Добићете само бесплатан и добар уводни правни савет. Не оклевајте-јавите нам се.

          Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim advokatom u Štokholmu?

          Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

           Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim odvjetnikom u Štokholmu?

           Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

            Behöver du juridisk rådgivning?

            Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

             Do you need legal councelling?

             Fill in the form below and we will contact you as soon as possible. You don’t obligate to anything by contacting us – you get a free and qualitative first councelling at no cost. Don’t hesitate – check with us.

              Stockholm’ da bir avukatla türkçe iletisim kurmak isterminisiniz?

              Asagidaki formu doldurunuz, türkçe olarak biz size en kisa zamanda ulasacagiz. Kendinizi mecbur hisetmeden, yasal danismanligimizdan ücretsiz olarak en iyi sekilde yararlanabilirsiniz. Lütfen bizimle iletisime geckmekten çekinmeyiniz.


               +