Vad är bokföringsbrott?
Ett bokföringsbrott begås genom att gärningsmannen uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen genom att
(1) underlåta att bokföra affärshändelser eller
(2) underlåta att bevara räkenskapsinformation eller
(3) lämna oriktiga uppgifter i bokföringen eller
(4) på annat sätt gör något
så att rörelsens förlopp, ekonomiska resultat eller ställning till följd härav inte kan i huvudsak bedömas med ledning av bokföringen.
Förenklat innebär regeln att den som är bokföringsskyldig, men inte följer de särskilda bestämmelserna i bokföringslagen om på vilket sätt man som näringsidkare ska bokföra, begår ett brott.
Några exempel på bokföringsbrott är att inte inlämna årsredovisningen i tid till Bolagsverket, att inte spara underlag i bokföringen (såsom fakturor m.m.) för transaktioner eller genom att upprätta förfalskade handlingar för transaktioner.
Det finns en stor mängd olika gärningar som är att bedöma som bokföringsbrott. Men det finns också en mängd förfaranden som vid en första anblick utgör ett bokföringsbrott men som i en rättslig kontext inte ska rubriceras som det alternativt att ett brott ska anses som ringa. Om du är misstänkt för bokföringsbrott är det därför viktigt att du får möjlighet att överlägga med en försvarsadvokat i ett tidigt stadium av utredningen, redan innan första förhöret hålls.
Samtliga advokater på Advokatfirman Guide har erfarenhet av och åtar sig uppdrag som offentlig försvarare vid misstanke om bokföringsbrott. Kontakta oss på advokatfirman Guide om du vill veta mer. Vet du redan vilken advokat du vill ha som försvarare ska du lämna namnet till utredaren, så att denne kan ombesörja att din advokat förordnas. Advokatfirman Guide kan lämna juridisk rådgivning på vilket språk som helst. Våra medarbetare talar bland annat turkiska, spanska, engelska, tyska, persiska, serbiska, kroatiska och bosniska.
Vad är skillnaden mellan olika grader av bokföringsbrott?
Bokföringsbrott är ett gradindelat brott. Om man lämnar in årsredovisningen mindre än fem månader för sent kan det vara att anses som ett ringa bokföringsbrott, däremot finns det väldigt lite utrymme att bedöma ett bokföringsbrott som ringa om det inte har upprättats någon bokföring överhuvudtaget. Ringa bokföringsbrott leder oftast till dagsböter som påföljd, även om straffskalan även innehåller fängelse i högst sex månader.
De flesta bokföringsbrotten är att bedöma som normalgradsbrott. För bokföringsbrott av normalgraden döms till fängelse i högst två år. Ofta kan frivårdspåföljd som villkorlig dom komma i fråga.
De allvarligaste gärningarna rubriceras som grovt bokföringsbrott. Vid bedömningen av om ett bokföringsbrott är att beteckna som grovt ska bland annat särskilt beaktas om det har avsett ett mycket betydande belopp, om gärningsmannen har använt en falsk handling, om gärningen har ingått som ett led i en brottslig verksamhet som utövats systematiskt och om det annars har varit av särskilt farlig art.
Det sistnämnda kan vara fallet t.ex. om rörelsen haft stor omsättning, om det avser så kallade ”luftfakturor” eller om det förekommit andra osanna uppgifter, under förutsättningar att det har haft stor betydelse i det enskilda fallet.
För grovt bokföringsbrott är straffskalan fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
Utöver att åklagaren åtalar företrädare för en näringsidkare för brott kan åklagaren även yrka att näringsidkaren ska betala en företagsbot för brott som begåtts i näringsverksamhet. Det är den enskilda näringsidkaren som ska betala företagsboten.
Kolla ditt ärende med Advokatfirman Guide – kostnadsfritt!
08-24 48 50 | E-post