Allt om bodelning

Vad är en bodelning?

Bodelning är en legal process där parterna ska dela upp sina gemensamma tillgångar och skulder.. Syftet med bodelning är att skapa en rättvis uppdelning av den gemensamma egendomen och avsluta den ekonomiska delen av förhållandet.

När ska man göra en bodelning?

En bodelning kan ske vid flera olika tillfällen beroende på om du är gift eller sambo. Är du sambo kan bara bodelningen ske när samboförhållandet tar slut. Är du däremot gift kan du göra en bodelning både inom äktenskapet och när äktenskapet upphör. Det många inte tänker på är att både samboskap och äktenskap faktiskt alltid tar slut. Man kan flyttar isär som sambos eller skilja sig som gift, men ett förhållande upphör också rent juridisk när ena partnern dör. En bodelning inom äktenskapet kan däremot göras när som helst.

Vad ingår i en bodelning?

Vad som ska ingå i bodelningen är lite olika beroende på när och varför man gör bodelningen. Beror bodelningen på att samboförhållandet tagit slut så är det bara bostad och bohag som ska ingå. Gör man i stället en bodelning inom äktenskapet så kan man välja att bara viss egendom ska ingå.

En bodelning efter skilsmässa är den vanligaste sortens bodelning. Då ska allt giftorättsgods ingå i bodelningen. Vad som menas med giftorättsgods kan du läsa mer om i den här artikeln, men kortfattat är giftorättsgods all egendom som inte är enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev.

Det innebär att allt i stort sett ska delas mellan makarna när en bodelning sker. Det är därför viktigt att fastställa både tillgångar och skulder. För att en rättvis bodelning ska kunna göras måste alla tillgångar och skulder inkluderas, oavsett om de är kända av båda parter vid bodelningstillfället eller inte. Tillgångar kan omfatta fastigheter, bankkonton, fordon, företag och investeringar, medan skulder kan vara allt från lån och kreditkortsskulder till underhållsskulder, skatteskulder och CSN.

Det är också viktigt att komma ihåg att bodelning inte enbart innefattar materiella tillgångar och skulder. Den kan även omfatta immateriella tillgångar såsom avtalsrättigheter.

Hur går en bodelning till vid dödsfall?

Skulle äktenskapet upphöra på grund av dödsfall behövs ingen bodelning göras om det bara finns gemensamma barn och det inte finns något testamente. I övriga fall ska det i regel göras en bodelning men då mellan dödsboet efter den avlidne och den efterlevande maken eller makan. I samband med detta behöver man göra en bouppteckning som du kan läsa mer om här. Det finns också en möjlighet för den efterlevande maken eller makan att välja att varje part, det vill säga den efterlevande och dödsboet, behåller sin egendom och att ingen fördelning av giftorättsgodset sker.

Hur går en bodelning till rent praktiskt när man skiljer sig?

Den första och viktigaste uppgiften vid en bodelning är att fastställa vilken egendom som ingår i bodelningen. All egendom som parterna ägt tillsammans ingår i bodelningen, med undantag för enskild egendom.

Efter att den gemensamma egendomen fastställts, är nästa steg att värdera tillgångarna och skulderna. Detta kan göras genom att till exempel inhämta värderingar på fastigheter och företag eller att ta reda på aktuella saldon på bankkonton och skulder. Det är viktigt att vara noggrann i denna process för att undvika framtida tvister och att skapa en balanserad fördelning av egendomen.

Efter att tillgångar och skulder har värderats är det dags att fördela egendomen mellan parterna. Bodelningen ska vara rättvis och jämlik. Vid en frivillig bodelning kan parterna komma överens om fördelningen sinsemellan. Om överenskommelse inte kan nås kan en domstol eller en skiljenämnd besluta om fördelningen.

När bodelningen har genomförts är det viktigt att upprätta ett bodelningsavtal som tydligt redovisar vilka tillgångar och skulder som fördelats mellan parterna. Detta avtal kan vara till stor hjälp vid eventuella framtida tvister eller tveksamheter kring bodelningen. En bodelning kan nämligen göras flera år efter att äktenskapet upphört och utan ett bodelningsavtal blir det svårt att bevisa att bodelningen faktiskt redan har skett.

Slutligen är det viktigt att understryka att bodelning inte är en enkel process. Det kan vara tidskrävande och komplex, särskilt om det finns oenighet mellan parterna. För att underlätta processen kan det vara klokt att anlita en erfaren familjerättsadvokat som kan erbjuda råd och vägledning genom hela bodelningen. Bodelning är en omfattande och känsloladdad process vid separation och skilsmässa. Genom att förstå reglerna och ta hjälp av professionell rådgivning kan parterna komma fram till en rättvis och balanserad uppdelning av egendomen, vilket i sin tur kan underlätta övergången till ett nytt liv efter separationen.

Vi på Advokatfirman Guide kan hjälpa dig både med att upprätta en bouppteckning, genomföra en bodelning eller upprätta ett bodelningsavtal. Kontakta oss så berättar vi mer!

keyboard_arrow_up

Kontakta oss

Behöver du en advokat? Kolla ditt ärende kostnadsfritt med oss!
Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

Kontakta Joel Apitzsch


  Kontakta Göran Hjalmarsson

   Kontakta Olof Hildebrand


    Kontakta Peter Mutvei


     Kontakta Sandra Danowsky


      Kontakta Sogand Sasanpour

       


        

       Buscas un abogado que hable español en Estocolmo?

       Rellena el formulario que hay màs abajo y contactaremos contigo en tu idioma lo antes posible.Por supuesto,este es un contacto sin ningùn tipo de compromiso.Te daremos consejo juridico sin coste alguno.Estaremos encantados de poder ayudarte.

        Acepto la política de privacidad de la Advokatfirman Guide.

        A keni nevojë për një avokat ne gjuhen shqipe?

        Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do t’ju kontaktojmë së shpejti. Ne ju ofrojmë këshilla ligjore falas në fillim të procesit. Mos hezitoni – na dëgjoni tani.

        Ne do t’ju kontaktojmë se shpejti.

         Unë pranoj politikën e privatësisë

         Да ли вам је потребан контакт на српском/хрватском/босанском језику са  једним адвокатом у Штокхолму?

         Попуните доњи формулар и контактираћемо вас убрзо на вашем језику. Контакт са нама је необавезујући. Добићете само бесплатан и добар уводни правни савет. Не оклевајте-јавите нам се.

          Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim advokatom u Štokholmu?

          Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

           Da li vam je potreban kontakt na srpskom/hrvatskom/­bosanskom jeziku sa jednim odvjetnikom u Štokholmu?

           Popunite donji formular i kontaktiraćemo vas ubrzo na vasem jeziku. Kontakt sa nama je neobavezujući. Dobićete samo besplatan i dobar uvodni pravni savjet. Ne oklijevajte-javite nam se.

            Behöver du juridisk rådgivning?

            Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. Du förbinder dig inte till någonting genom att kontakta oss. Du får bara en bra inledande juridisk rådgivning utan kostnad. Tveka inte – hör med oss.

             Do you need legal councelling?

             Fill in the form below and we will contact you as soon as possible. You don’t obligate to anything by contacting us – you get a free and qualitative first councelling at no cost. Don’t hesitate – check with us.

              Stockholm’ da bir avukatla türkçe iletisim kurmak isterminisiniz?

              Asagidaki formu doldurunuz, türkçe olarak biz size en kisa zamanda ulasacagiz. Kendinizi mecbur hisetmeden, yasal danismanligimizdan ücretsiz olarak en iyi sekilde yararlanabilirsiniz. Lütfen bizimle iletisime geckmekten çekinmeyiniz.


               +